Pušenje cigareta

PUŠENJE CIGARETA
 
Ova navika čovjeku oduzima oko 20 godina života. Osim raka pluća i grkljana koji su učestala bolest pušača, velik je rizik obolijevanja od srčanih i krvožilnih bolesti.
Ako ste nepušač nemojte ni započinjati s pušenjem.
Ako ste pušač prekinite odmah jer: pušenje je štetno za zdravlje!
 
Kako prestati s pušenjem?
 
Čak 80% pušača koji žele prestati s pušenjem odbacuju cigaretu samo zato što to sami žele, bez pomoći liječnika. Odlučnost i savjeti znanaca koji su uspješno prestali s pušenjem djelotvorniji su od liječničkih savjeta. Nažalost, velik je broj onih koji su doživjeli neuspjeh i ponovo podlegli mirisu duhanskog dima. Iako je odlučnost pušača da prestane s pušenjem najvažnija, postoje metode koje olakšavaju provođenje te odluke.
 
Dobro su poznate neugodne tegobe koje otežavaju odvikavanje od pušenja: tjeskoba, povečana razdražljivost i povečanje tjelesne težine. Kod okorjelih pušača (njih oko 20-25%) najveća je prepreka tjelesna ovisnost. Nikotin ima učinak psihofarmaka, droge koja potiče živčani sustav. Prestankom unošenja nikotina u organizam pušači se osječaju slabo, nervozno, razdražljivo i nepodnošljivo pa ubrzo ponovo posegnu za cigaretom.
 
Kako bi se izbjegle posljedice i učinci pomanjkanja nikotina u organizam se ta tvar unosi u nekom drugom obliku, u dovoljnoj količini i dovoljno dugo. Nakon tri mjeseca liječenja više od 50% strastvenih pušača ostavi cigaretu. Trenutačno se u odvikavanju koriste žvakače gume i flasteri koji sadrže manju ili veću koncetraciju nikotina o čijoj se upotrebi treba posavjetovati s liječnikom.
 
Nakon dva do tri mjeseca liječenja kada tjelesna ovisnost o nikotinu nestane, mogu se pojaviti komplikacije poput povečane tjelesne težine, stresa i razdražljivosti. Osim tjelesne ovisnosti nikotin stvara i psihičku. Zato se kod prestanka pušenja trebate kloniti situacija kod kojih postajete nezadovoljni, doživljavate stres i uzbuđenje. Povečajte samokontrolu i nemojte posegnuti za cigaretom več je zamijenite nečim drugim (npr. žvakača...).

 

 

Evo nekih recepata koji obećavaju pomoć u odvikavanju od pušenja, ali nisu svi uspješni:
 
Snažna motivacija U 0,5 do 3% slučajeva donosi neuspjeh.
Lagane cigarete Promašaj! Pušač dim udiše dublje ili brže popuši cigaretu nastojeći održati stalnu razinu nikotina u tijelu.
Cigarete bez nikotina Sadrže katrane i ugljični dioksid koji su također štetni za tijelo.
Žvakanje i šmrkanje duhana  Povečavaju opasnost od raka usne šupljine i grla.
Individualna psihoterapija Može dati rezultate ako se provodi uporno i dovoljno dugo. Skupna terapija poput "jednotjednog programa" može dati uspješne rezultate u 16-40% slučajeva.
Fitoterapija Koriste se biljke različitog učinka, ali njihova učinkovitost nije znanstveno dakazana.
Akupunktura Može uspješno smanjiti želju za cigaretom.

 

Nakon nekoliko dana bez cigarete disanje je znatno olakšano, iz krvi nestaje ugljični dioksid koji se nadomješta kisikom.
Tjedan do dva bez cigarete smanjuje pušački bronhitis, plućne resice preuzimaju svoju funkciju i prestaje neugodno iskašljavanje sluzi.
Nakon tri do četiri tjedna poboljšanje je potpuno pri čemu se pluća oslobađaju nečistoće.
Nakon godinu dana nepušenja opasnost od infarkta srca smanjuje se 50%, a rizik obolijevanja od krvožilnih bolesti gotovo 100%.
Nakon pet godina opasnost od raka pluća smanjuje se 60%, a organizam će se osjećati kao da nikada niste pušili.

 

    Vrh stranice
 
salvatore ferragamo flats North Face Jackets North Face Sale North Face Sale North Face Outlet North Face Sale paul smith spyder jacket north face sale north face clothes ferragamo ferragamo mens shoes Tory Burch spaccio moncler nfl jerseys