Događanja

Dan ruža i knjiga
urednik
/ Kategorije: Događanja

Dan ruža i knjiga

Obilježavanje dana sv.Jure

Svake godine 23.travnja obilježava se dan Sv.Jure koji je zaštitnik naše udruge i onkologije. Akcija koja se zove „DAN RUŽA I KNJIGA“ održana je na Rivi, u subotu 23.04.2016. od 10 do 14 sati, pod motom: „Sveti Jure štiti našu Ligu, u mirisu ruža i uz dobru knjigu“.

Zašto sv.Jure? Sv. Jure je utjelovljenje mučenika i viteza spasitelja, prikazan je kako zadaje smrtonosan udarac zmaju. Taj trenutak vrhunca borbe ostaje „zamrznut“ kao znak ustrajnosti i nepokolebljivosti. Zmaj simbolizira bolest sadašnjice – rak kojega mačem, držeći ga svi zajedno, možemo ubiti.

Na dan Sv. Jure, po starom običaju žene muškarcima poklanjaju knjige, a muškarci ženama ružu, stoga smo i mi nudili našim sugrađanima knjige i ruže, uz edukativne materijale.

Tradicija davanja ruža potječe još iz Srednjeg vijeka kao Festival Ruža, koji se 1923. g. stapa s 'El dia del Libre' – Dan knjige kojim se obilježava smrt Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea – na dan 23. travnja 1616. godine. Na UNESCO-vu inicijativu španjolske vlade dan 23. travnja proglašen je Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Knjige i ruže se razmjenjuju danas u 28 zemalja svijeta (od Andore do Japana) – već 10 godina u Hrvatskoj.

Brojni nakladnici i cvijećari donirali su knjige i ruže za ovu našu akciju, a naglasak je bio na zdravom načinu života i preventivnim pregledima.

Ove godine pratilo nas je prevrtljivo vrijeme, bilo je i kiše i oblaka, ali unatoč tome kod nas je bilo veselo i vedro. Hvala svim našim volonterima i građanima koji su se priključili našoj akciji. Vidimo se i dogodine na isti datum, na istoj akciji.

Previous Article MOGU I JA BIT FIT
Next Article 22.svibnja - Zdravlje je moj đir
Print
4794