Rječnik

(kemoterapija, zračenje, hormonska terapija i sl.) koja se primjenjuje nakon operacije.
Slabokrvnost. Jedno od neželjenih djelovanja kemoterapije koje se očituje u padu broja crvenih krvnih tjelešaca i koncentracije hemoglobina u krvi. Ima za posljedicu slabiju opskrbu tkiva kisikom. Pacijent s anemijom se osjeća slabim, malaksalim i sve slabije podnosi fizički napor pri kojem osjeća nedostatak zraka.
dobroćudna tumorozna tvorba koja ne metastazira.
Uzimanje uzorka tumorskog tkiva u svrhu analize tkiva i postavljanja što preciznije dijagnoze.
Vrsta zračenja pri kojem se izvor zračenja postavlja u tijelo, u blizinu tumora ili direktno u tumor.
Intravenska igla, tj. tanka plastična cjevčica s priključcima za šprice ili infuzije
endoskopska pretraga dišnih putova pluća (bronha).
grlić maternice; donji dio maternice koji ulazi u vaginu.
lijek koji se koristi u kemoterapiji malignih bolesti, posebice kod metastaza.
Kompjuterizirana tomografija. Dijagnostička metoda koja slojevitim snimanje omogućuje prikaz određenog sloja bolesnikova tijela pomoću rendgenskih zraka. Često se koristi u dijagnostici malignih oboljenja.
Otežano gutanje. Često je praćeno i bolom pri prolazu hrane jednjakom.
endoskopska pretraga kojom se pregledava unutrašnjost želuca.
operativnim putem napravljen izlaz želuca na trbušnu stjenku koje se upotrebljava u svrhu hranjenja pacijenta.
pojava krvi u mokraći.
pojava krvi u iskašljanom sadržaju.
Sastavni dio crvenih krvnih stanica (eritrocita). Hemoglobin sadrži željezo, a zaslužan je za prijenos kisika u organizmu. Normalne vrijednosti su 120-160 g/l. Ako nema dovoljno hemoglobina osoba ima anemiju.
kirurško odstranjenje maternice.
To je sustav organizma odgovoran za njegovu obranu od stranih tvari – u prvom redu od mikroorganizama – bakterija, virusa, gljivica i drugih parazita. U imunološki sustav su u prvom redu uključene bijele krvne stanice, limfni čvorovi, timus i slezena
Davanje lijekova direktno u krv, u venu.
Davanje lijekova u spinalni kanal – koštani kanal koji čine kralješci i u kojem se nalazi leđna moždina.
zloćudni tumor.
Svojstvo nekih lijekova koji se primjenjuju u kemoterapiji da oštećuju funkciju srčanog mišiča.
Cjevčica koja se uvodi u krvne žile zbog dijagnostičkih ili terapijskih zahvata. U liječenju malignih oboljenja koristi se za apliciranje kemoterapije.
upotreba citotoksičnih lijekova u liječenju malignih tumora.
endoskopska pretraga kojom se pregledava unutrašnjost debelog crijeva.
operativnim putem napravljen izlaz debelog crijeva na trbušnu stjenku putem kojeg se ispražnjava crijevo.
Laboratorijska pretraga kojom se određuje broj i vrsta krvnih stanica u krvi. Pod diferencijalnom krvnom slikom (DKS) se podrazumijeva određivanje odnosa pojedinih bijelih krvnih stanica među sobom. Pod pojmom kompletna krvna slika (KKS) podrazumijevamo nalaz koji uključuje krvnu sliku i diferencijalnu (KS + DKS).
Meko, spužvoliko tkivo usred većine kostiju u kojima se nalaze matične stanice iz kojih nastaju stanice krvi.
poštedni operativni zahvat na dojci kojim se odstranjuje samo suspektni čvor.
žlijezda odgovorna za stvaranje limfocita (bijelih krvnih zrnaca) kao i za obranu organizma od različitih mikroorganizama. Također služi i kao barijera u širenju malignih bolesti. Može biti često sjedište metastaza.
Skupni naziv za sve vrste malignih oboljenja porijeklom iz krvotvornih stanica.
Skupni naziv za sve vrste malignih oboljenja porijeklom iz stanica imunološkog sustava.
zloćudna tumorozna tvorba koja uglavnom metastazira.
radiološka pretraga dojke koja se koristi radi otkrivanja tumora.
odstranjenje dojke operativnim zahvatom. Može biti jednostavna kod koje se odstranjuje sama dojka i radikalna kada se sa dojkom odstranjuju i mišići na kojima dojka leži te limfni čvorovi pazušne jame.
stolica poput taloga crne kave zbog prisutnosti krvi.
lokalno ili udaljeno širenje primarnog tumora putem limfnih ili krvnih žila u druge dijelove tijela gdje te stanice rastu i stvaraju sekundarne tumore.
operativnim putem odstranjenje jednog ili oba testisa.
Pozitronsko emitronska tomografija. Dijagnostička metoda koja prikazuje metaboličku aktivnost tkiva i omogućuje razlikovanje zloćudnih od dobroćudnih tvorbi. U onkologiji se koristi pri dijagnostici niza tumora.
žlijezda koja obuhvaća vrat mokraćnog mjehura i početak mokraćne cijevi u muškarca. Sudjeluje u stvaranju tekućine ejakulata pri seksualnom aktu. U starijoj životnoj dobi može se povećati te uzrokuje teškoće pri mokrenju. Moguća je zloćudna preobrazba.
operativno uklanjanje prostate.
upotreba ionizirajućeg zračenja u liječenju maligne bolesti (X-zrake, gama zrake). Zasniva se na činjenici da su brzodijeleće tumorske stanice osjetljivije na radijaciju od normalnih stanica.
maligni tumor koji je građen od stanica koje se nekontrolirano i nepravilno umnožavaju te infiltriraju okolna tkiva i mogu metastazirati.
endoskopska pretraga završnog dijela debelog crijeva (rektuma).
Skupni naziv za sve vrste malignih oboljenja porijeklom iz vezivnog i koštanog tkiva.
Dijagnostička slikovna metoda koja se koristi u nuklearnoj medicini. Često se koristi u dijagnostici, praćenju i stupnjevanju (eng. staging) malignog oboljenja.
izvorno znači oteklina; obično se upotrebljava u značenju bilo kakvog rasta, benignog ili malignog.
Tvari koje se pojavljuju u krvi, mokraći ili tkivu. Kod bolesnika s određenim vrstama raka, one se pojavljuju u višim koncentracijama nego što je to uobičajeno. Mjerenjem razine određenih markera u tijelu na posredan način se može dijagnosticirati maligno oboljenje.
maternica.
Metoda liječenja koja koristi visoke doze zračenja koje prodiru u tijelo na zadanom mjestu s ciljem uništavanja stanica raka i sprečavanja njihova širenja.

Iskustva

 
  • Ima nekih situacija u kojima jednostavno ostanete bez teksta, ma koliko rječiti bili. Tada točno shvatite značenje riječi šok. Zagrepčanki Rebeki Đukić to se dogodilo 2007. kada je došla na vađenje konaca nakon uklanjanja madeža s leđa. Nakon minute razgovora shvatila je da joj liječnik želi reći nešto loše, ali okoliša. Rebeka Đukić

  • Ova djevojka zove se Katie Kirkpatrick, 21godine. Katie boluje od raka u terminalnoj fazi bolesti. Satima dobiva kemoterapiju. Katie & Nick

  • GABRIEL GARCIA MARQUEZ, istaknuti 74-godisnji kolumbijski pisac, autor „Sto godina samoce“,dobitnik Nobelove nagrade, boluje od raka. Povukao se iz javnog zivota, a svojim prijateljima poslao je „Posveceno pismo“, koje se evo siri internetom. Gabriela Garcia Marquez

  • Nakon duge i teške borbe s rakom želuca 27.12.2011. je u splitskom Kliničkom bolničkom centru, u 51. godini života preminuo poznati splitski glumac Ante Čedo Martinić, dramski prvak i vršitelj dužnosti ravnatelja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ante Čedo Martinić