Papa test

PAPA-TEST

 

Što je to "PAPA" test?

 

To je citološka analiza obrisaka vrata maternice uzetih kod ginekoloških pregleda kojim otkrivamo predstadije raka vrata maternice. Mikroskopskom citološkom analizom stanica moguće je rak otkriti u početnom asimptomatskom razdoblju koji se ne može vidjeti golim okom. Istodobno se može prepoznati večinu spolno prenosivih bolesti i karakteristične promjene koje izazivaju na stanicama čije je liječenje sastavni dio sprečavanja razvoja raka.

Test je otkrio (1924g.) G. N. PAPANICOLAU, grk podrijetlom, po kome je i nazvan "PAPA" test.

 

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg karcinoma dojke.

 

Ta se bolest otkriva u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok 40-ih godina ovog stoljeća svijet nije prihvatio citodijagnostiku, koja je omogućila smanjenje obolijevanja i umiranja te očuvanje kvalitete življenja.

 

Tko najčešće obolijeva od raka vrata maternice?

 

Prosječna životna dob žene u kojoj nastaju maligna i premaligna oštećenja vrata maternice danas je niža nego prije dva ili tri desetljeća, zbog utjecaja faktora njihova razvoja.

 

Najznačajnijim uzrocima rizika smatraju se rani početak spolnog života (prije 18. godine), mijenjanje spolnih partnera, spolnoprenosive bolesti i pušenje.

 

Kako pravodobno otkriti rak vrata maternice?

 

U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju. Postupci primarne zaštite sprječavaju bolest (npr. Zdravstveno prosvjećivanje o samozaštiti od uzroka rizika), a metode sekundarne zaštite (na prvome mjestu citologija) bolest rano otkrivaju. Stoga posjet ginekologu i citološka analiza po početku spolnog života, ali ne nakon 20. godine, te redovite kontrole pružaju mogućnost otkrivanja uzročnika spolno prenosivih bolesti, predstadija, i početnog stadija karcinoma, kad je on još izlječiv.

 

Kako se uzima "PAPA"?

 

Tijekom pregleda ginekolog uzima obriske rodnice i vrata maternice (VCE – vaginalni, cervikalni i endocervikalni obrisak), i taj postupak je bezbolan. U citološkom laboratoriju uzorke analiziraju pod mikroskopom i probiru (skriniraju) citoskrineri (posebno obučeni tehničari) koji sve abnormalne nalaze proslijeđuju citologu (liječnik specijalist kliničke citologije).

 

Ovisno o vrsti i izraženosti citološki otkrivene atipije, citolog preporučuje ginekologu da ponovi pretragu u određenom vremenskom razmaku, uz ili bez liječenja upale, da učini koloposkopski pregled (koloposkop je uređaj kojim se, pod povećanjem od 20 do 50 puta, promatra vrat maternice), odnosno da pošalje uzorak tkiva patologu (liječnik specijalist patološke anatomije). Međutim i u ovom području medicine moguće su pogreške (u obliku lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza) bilo kojeg člana tima (citoskriner, citolog, patolog i ginekolog). Atipičan citološki nalaz smatra se lažno pozitivnim ukoliko se histološkom analizom ne nađe atipija. Opasniji je lažno negativan rezultat citološke pretrage, jer se može dogoditi da žena, u uvjerenju da je zdrava, ne dođe na redoviti pregled (jedanput na godinu). Najčešći uzroci lažno negativnog citološkog nalaza mogu biti prečesto uzimanje uzoraka (u razmacima manjim od mjesec dana), netočno uzimanje i loše razmazivanje obrisaka, loša tehnička priprema te previd pri mikroskopskoj analizi. Smanjenje broja navedenih grešaka moguće je nadzorom kvalitete rada koji uključuje i trajnu izobrazbu ginekologa, citologa i patologa.

 

Skrbite se sami za svoje zdravlje i ostvarite pravo na izbor između prerane smrti od raka vrata maternice i zdravlja i kvalitetnog života pa odaberite ovo drugo i napravite "PAPA" test.

 

Iskustva

 
  • Ima nekih situacija u kojima jednostavno ostanete bez teksta, ma koliko rječiti bili. Tada točno shvatite značenje riječi šok. Zagrepčanki Rebeki Đukić to se dogodilo 2007. kada je došla na vađenje konaca nakon uklanjanja madeža s leđa. Nakon minute razgovora shvatila je da joj liječnik želi reći nešto loše, ali okoliša. Rebeka Đukić

  • Ova djevojka zove se Katie Kirkpatrick, 21godine. Katie boluje od raka u terminalnoj fazi bolesti. Satima dobiva kemoterapiju. Katie & Nick

  • GABRIEL GARCIA MARQUEZ, istaknuti 74-godisnji kolumbijski pisac, autor „Sto godina samoce“,dobitnik Nobelove nagrade, boluje od raka. Povukao se iz javnog zivota, a svojim prijateljima poslao je „Posveceno pismo“, koje se evo siri internetom. Gabriela Garcia Marquez

  • Nakon duge i teške borbe s rakom želuca 27.12.2011. je u splitskom Kliničkom bolničkom centru, u 51. godini života preminuo poznati splitski glumac Ante Čedo Martinić, dramski prvak i vršitelj dužnosti ravnatelja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ante Čedo Martinić