O nama

Dobrodošli

Županijska liga protiv raka osnovana je 1967. godine kao nevladina, nestranačka, neprofitna i humanitarna udruga. Najstarija je udruga u Splitu i jedna od prvih u Hrvatskoj koja djeluje s ciljem zaštite zdravlja i smanjenja pojavnosti i smrtnosti bolesti raka, te zdravstvene edukacije stanovništva Splitsko-dalmatinske županije. Liga djeluje pri Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split. Inicijator je izgradnje onkologije u Splitu 1972. Godine, te njene dogradnje i modernizacije 2008. godine.

 

Udruga informiranjem i edukacijom povećava svijest stanovništva o zaštiti zdravlja, prevenciji zloćudnih bolesti i njihovom ranom otkrivanju (u fazi bez simptoma), a oboljelima i njihovim obiteljima pruža adekvatnu pomoć  i podršku tijekom liječenja.

 

Dva velika programa putem kojih je Udruga organizirala svoje djelovanje su:

 

PROGRAM PREVENCIJE RAKA koji obuhvaća

  • javnozdravstvene akcije  (Zdravlje je moj đir, Dan bolesnika, Dan sv.Jure, Dan mimoza-prevencija karcinoma vrata maternice, Dan irisa-prevencija karcinoma debelog crijeva, Sa suncem u lito-prevencija karcinoma kože, itd. )
  • ''Radio Sunce'',

Od svog osnivanja do danas Udruga samostalno, ali i uz stalnu suradnju s Hrvatskom ligom protiv raka i ostalim zdravstvenim i drugim institucijama, udrugama, državnim institucijama, lokalnom upravom i pravnim osobama, vrlo aktivno provodi javnozdravstvene akcije i druge projekte. Okuplja brojne građane volontere, znanstvene djelatnike te stručne i društvene institucije u programima koji potpomažu aktivnosti zdravstvene službe u zaštiti stanovništva od bolesti.

Glavni medijski projekt u prevenciji raka je radijska postaja Radio Sunce, čiji je cilj doprijeti do što većeg broja ljudi i promovirati važnost očuvanja zdravlja. Ne govorimo o bolesti, već pozitivnim pristupom promoviramo zdravlje i zdrave životne navike. Tako je  je Radio Sunce  prepoznat kao radio koji izaziva jednu posebnu emociju i čiji se program sadržajno i koncepcijski razlikuje od većine radio postaja.

PROGRAM POMOĆI OBOLJELIMA OD RAKA koji ostvarujemo na Odjelu za onkologiju KBC-a Split kroz projekate

  • Anđeli bez krila&u kojem naši volonteri, naši anđeli bez krila pomažu bolesnicima olakšati svakodnevnicu boravka u bolnici.
  • Psihološka potpora gdje je naglasak na psihološkoj pomoći oboljelima od raka i njihovih obitelji u kojem sudjeluje liječnik psihijatar.
  • Za svaki novi dan“ kojim opskrbljujemo bolesnike svakodnevnim potrepštinama kao što su dnevni tisak, higijenske potrepštine, topli napici, peciva i sl.

Udruga podržava i promovira sve što doprinosi očuvanju zdravlja, u prvom redu to je zaštita okoliša, ekološki uzgoj hrane, prizvodi na biljnoj bazi, izrada proizvoda od prirodnih materijala i slično. Tako da uspostavlja suradnju sa brojim drugim organizacijama, udrugama, sportskim klubovima, malim obrtnicima i proizvođačima vezanim za zaštitu zdravlja i okoliša, ali i sa svim drugim tvtkama koje svoje poslovanje temelje na društveno-odgovornom ponašanju.

 

Za sve informacije javite nam se u ured Udruge.