Događanja

Dan ruža i knjiga
urednik
/ Kategorije: Događanja

Dan ruža i knjiga

Akcija povodom sv.Jure zaštitnika onkologije

Dan 23.travnja, poseban je dan, dan Svetog Jure – zaštitnika onkologije i Županijske lige protiv raka. Zašto baš Sveti Jure? Razlog je vrlo jednostavan. Taj svetac je utjelovljenje mučenika i viteza spasitelja, uvijek prikazan kako zadaje smrtonosni udarac zmaju, budući da zmaj simbolizira bolest sadašnjice – opaki rak, kojeg mačem, držeći ga svi zajedno visoko, ipak možemo pobjediti.  Kako to možemo učiniti? Ponajprije edukacijom, primarnom i sekundarnom prevencijom koje su i smisao ovih javnozdravstvenih akcija.

 Tradicionalna akcija, u organizaciji Županijske lige protiv raka poznata pod nazivom „Dan ruža i knjiga“ održana je u subotu, 22. travnja na prepunoj splitskoj Rivi. Na dan sv.Jure veže se i jedan običaj koji potječe još iz Španjolske kad žene muškarcima poklanjaju knjigu, a muškarci ženama ružu. Takve knjige i ruže razmjenjuju se u 28 zemalja svijeta, a i edukacija o prevenciji lijepše zvuči uz poklonjene ruže.

 Zloćudne bolesti, danas su, nažalost, usprkos visokorazvijenoj medicini i brojnim mogućnostima prevencije, velika prijetnja čovječanstvu. Naime, u Hrvatskoj od raka svake godine oboli preko 25 000 ljudi, a umre ih gotovo 14 000. Samo u siječnju ove godine u Hrvatskoj je od raka umrlo gotovo 1200 ljudi. Svi mi mislimo uvijek isto: „Neće mene, to se događa nekom drugom“, ali nažalost nije to ipak tako. Zbog toga moramo misliti na prevenciju.

 Primarna prevencija usmjerena je na zdrave osobe, te podrazumijeva uklanjanje uzroka bolesti i unaprijeđenje općeg zdravstvenog stanja. Zbog toga je iznimno važno:

-       Održavati tjelesnu težinu

-       Umjerena tjelesna aktivnost svaki dan najmanje 30 minuta

-       Jesti raznoliko voće i povrće, cjelovite žitarice i mahunarke

-       Ograničiti konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina

-       Ograničiti konzumiranje soli

-       Ograničiti konzumiranje alkoholnih pića

-       Izbjegavati jako sunce i solarije

-       Prestati pušiti, i izbjegavati zadimljenne prostore

 Sekundarna prevencija odnosi se pak na prepoznavanje potencijalnih bolesnika i otkrivanje karcinoma u ranom stadiju bolesti, kako bi se povećao stupanj izlječivosti i kvaliteta samog života.

U Hrvatskoj je u tijeku provedba tri nacionalna programa ranog otkrivanja raka:

-       Rano otkrivanje raka dojke

-       Rano  otkrivanje raka debelog crijeva

-       Rano otkrivanje raka vrata maternice

Sve informacije možete dobiti na besplatni info telefon: 0800 600 707.

Zapamtite da se trećina zloćudnih tumora može spriječiti odabirom zdravog življenja, a trećina ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem.

Pazite na sebe i čuvajte svoje tijelo, jer to je jedino mjesto gdje možete živjeti! Rak se nažalost, ne događa nekom drugom!

Previous Article FIT WALK 2017
Next Article ZDRAVLJE JE MOJ ĐIR
Print
4544