Događanja

Dan irisa za plavu vrpcu
urednik
/ Kategorije: Događanja

Dan irisa za plavu vrpcu

Dan irisa za plavu vrpcu obilježili smo prošlu subotu, 27. Svibnja na našoj Splitskoj Rivi. Inače se akcija održavala u svim većim gradovima diljem Lijepe naše.

Dan irisa za plavu vrpcu namijenjen je osobama koje su oboljele od raka debelog crijeva te žive s njegovim posljedicama. No, ujedno je to i dan borbe protiv nastanka ovoga rastućeg javnozdravstvenog problema.  Podaci na razini Hrvatske, također, za sad ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi oko 3.000 novooboljelih i oko 2.000 umrlih osoba.  Građanstvu su dijeljeni plavi irisi i promotivni leci, a volonteri su poticali zainteresirane građane na odaziv akcijama prevencije.

Promovirali smo Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, na koji je odaziv jako loš (oko 20%). Ovakvim akcijama želimo potaknuti građane da se odazovu preventivnim pregledima.

Našoj akciji su se pridružile doktorice i medicinske sestre iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na čelu s dr.Ljubicom Marunica Oršolić.

 Podijeljeno je 400 irisa i promotivnih letaka.

 

Sve informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva (testiranje nevidljive krvi u stolici) možete dobiti na besplatan broj 0800 600707.

Previous Article Zdravlje je moj đir
Next Article Sa Suncem u lito
Print
2753