Novosti

Svjetski dan bolesnika
urednik
/ Kategorije: Novosti

Svjetski dan bolesnika

11.veljače

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.
Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.


Namjera ovog dana je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima,a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.
Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika.
Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Kako bi se društvo senzibiliziralo na potrebe pacijenata ovog Dana se u nekim zdravstvenim ustanovama u našoj državi organiziraju prigodni vjerski, kulturni i umjetnički programi.

 

Mi Vas pozivamo na predavanje „Život s malignom bolešću“ koje će se održati 11.veljače 2016. (četvrtak) u Sali za sastanke Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC Split, na drugom katu. Predavanje počinje u 10.30, a govorit će dr.Boran Uglešić, voditelj ambulante za psiho-onkologiju. Svi zainteresirani pacijenti, njihove obitelji i prijatelji su pozvani da se pridruže. Predavanje je interaktivno, te možete pitati sve što Vas zanima.

Previous Article Međunarodni dan borbe protiv raka
Next Article FIT WALK 2016
Print
2545