Novosti

DAN MIMOZA
urednik
/ Kategorije: Događanja

DAN MIMOZA

Dan posvećen borbi protiv karcinoma vrata maternice

Prošle subote 21.01.2017.  na splitskoj rivi, kao i u drugim brojnim gradovima u Hrvatskoj održao se Dan mimoza posvećen prevenciji raka vrata maternice.

Na Rivi nas je dočekao prekrasan i sunčan dan, okupan žutom bojom naših mimoza.

Cilj ove akcije je da podsjetimo žene na važnost redovitog odlaska na ginekološke preglede, osvješćujući tako osobnu odgovornost svakog pojedinca u očuvanju zdravlja.

Jeste li znali da svaki dan u Hrvatskoj jedna žena oboli, a svaki treći dan umre od raka vrata maternice? Mora li biti tako?

Zato smo neumorno pričali prevenciji i ranoj detekciji, edukaciji i važnosti ginekološkog pregleda.

 

Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Stadiji koji prethode raku vrata maternice lako se liječe, a mogu se otkriti PAPA testom. Obolijevanje i umiranje od raka vrata maternice u većini europskih zemalja tijekom zadnja tri desetljeća je u padu zahvaljujući ranom otkrivanju Papa-testom.

Najznačajniji faktori rizika koji mogu dovesti do promjena normalnih stanica vrata maternice su: infekcija humanim papiloma virusom (HPV), rana dob ulaska u spolni odnos, česta promjena partnera, loša spolna higijena, spolno prenosive infekcije i pušenje.

PAPA test je brza i jednostavna pretraga kojom se mogu otkriti rane promjene stanica na vratu maternice, prije pojave znakova bolesti. Redoviti pregled (kod zdravih žena jednom u tri godine) omogućava rano otkrivanje promijenjenih stanica u vratu maternice.

Pozivaju se sve žene u dobi 25-64 g. koje u posljednje 3 godine nisu obavile PAPA test da se jave svom izabranom ginekologu i naruče na pregled.

Besplatni info telefon 0800 600 707

Nakon ovih zdravstveno-edukativnih kampanja povećava se broj odlazaka na ginekološke preglede, što dodatno stimulira liječnike dajući smisao njihovim nastojanjima da educiranjem preveniraju moguću bolest.

Akcija je izuzetno dobro prihvaćena, popratili su je svi mediji, te brojni građani. Hvala svima koji su se priključili našoj akciji, te svima koji su svratili do našeg štanda i educirali se.

Hvala svima na svakoj donaciji.

Veselimo se ponovnom susretu na slijedećim akcijama, jer zdravlje treba čuvati i o njemu se brinuti!

Edukacija - Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje - Zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV
Probir - odlazite redovito na ginekološke preglede s PAPA testom

Print
2369