Novosti

MOVEMBER
urednik
/ Kategorije: Događanja

MOVEMBER

Prevencija karcinoma prostate

Mjesec studeni se obilježava kao movember - mjesec muškog zdravlja s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti ranog otkrivanja raka prostate te poboljšanja kvalitete liječenja oboljelih.

Riječi moustache (brk) i November (studeni) neobično su spojene u riječ “Movember” kako je nazvana akciju koja okuplja iznimno velik broj muških poklonika spremnih prihvatiti izazov puštanja brkova u studenom i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, ali i drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju.

Pokret iz godine u godinu jača i širi se, stoga se ne trebate čuditi ako u studenom susretnete nešto više brkatih muškaraca. Ove godine pokretu “Movember” priključila su se i ekipa Županijske lige protiv raka.

Kroz medije smo pozivali muškarce da puste brkove, te smo se 26.11.2016. našli u City centru one (akcija je planirana na Rivi, ali je zbog kiše prebačena u City centar one), educirali zainteresirane i slikavali se s pravim brkovima ili rekvizitima brkova. Slike možete pogledati u našoj galeriji. Akciji su se pridružili i Frizerski salon za muškarce Ritual u kojem su gospodi besplatno oblikovali brkove, te Aspira Visoka škola za sportski i turistički menadžment.

Info o karcinomu prostate:

Rak prostate najčešća zloćudna bolest muškaraca. Javlja se u dobi iznad 50 godina, a najčešće, čak 50 posto, kod ljudi starijih od 70 godina. U Hrvatskoj su prošle godine od raka prostate umrla 824 muškarca, što je porast od gotovo 10% u odnosu na 2014.

Rak  prostate je drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca te treći uzrok smrti od raka u Hrvatskoj. Riječ je o poraznim podacima s obzirom da se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem specifičnog antigena (PSA) iz krvi, a u ranoj fazi je gotovo 100% izlječiv operacijom ili zračenjem.

Posebno ističemo važnost urološkog pregleda jednom godišnje i određivanja PSA u krvi za sve muškarce starije 40 godina.

Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporučuje pregled onima koji su imali problema s upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od raka prostate.

Kao rezultat ove akcije dokazano je da 20 % više muškaraca obavlja lječničke preglede. Ako mislite da akcija nije vrijedna i da su brkovi toliki modni promašaj da ih ništa ne može opravdati, sjetite se samo da je rak prostate najčešći oblik raka u muškaraca nakon raka kože te da će kod jednog od šest muškaraca biti dijagnosticiran rak prostate.

Print
2522