Novosti

Sa Suncem u lito
urednik
/ Kategorije: Događanja

Sa Suncem u lito

Ljeto je i veselite se izlaganju tijela suncu?
Prije nego što to učinite svakako se informirajte i prilagodite svoje ponašanje djelovanju štetnih ultravioletnih sunčevih zraka.

Zato smo u subotu, 01. srpnja 2017. organizirali javnozdravstvenu akciju „Sa Suncem u lito“! U sklopu akcije, građani su imali priliku besplatno pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

Našoj akciji pridružile su se dr. Dubravka Vuković i dr. Milka Jerić, sa Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split koje su pružale inicijalni uvid u stanje kože i madeža. Odaziv je bio izvanredan, više od 150 građana svih dobnih skupina pregledalo je madeže i promjene na koži. Nažalost, otkriveno je nekoliko suspektnih lezija koje upućuju na kožne tumore, oni su upućeni na daljnju obradu. Također se određenim osobama savjetovala digitalna dermatoskopija kako bi im mogli pratiti veliki broj madeža koje imaju po koži.

Što kažu brojke?

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma. Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma.

Prema podacima Registra za rak RH 2014. registrirano je 587 novooboljelih od melanoma te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi značajan porast u incidenciji u posljednjih 30 godina, čak 149 % za muškarce i 130 % za žene. Valja istaknuti i da je stopa smrtnosti porasla posljednjih 30 godina za 50 %.

Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama, u više od 50 % oboljelih, dijagnosticira se lokaliziran melanom bez metastaza. Rana dijagnoza omogućava jednostavniji terapijski postupak uz odlične estetske i funkcionalne rezultate. Zapamtite, u početnim fazama bolesti moguće je izliječiti preko 95% oboljelih.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, iako se posljednjih godina bilježi porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da potječu od sunca ili umjetnih izvora UV zračenja, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.

Možemo li spriječiti nastanak melanoma i ostalih kožnih karcinoma?

Višegodišnje djelovanje sunčevih zraka dovodi do kroničnih promjena na koži, s pojavom kožnog tumora kao najlošijeg ishoda.

Za izbjegavanje rizičnih faktora najbolja je prevencija:

  • izbjegavajte ljeti boravak na suncu između 10 i 16 sati
  • koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, posebno djeca i osobe svjetlije puti
  • ukoliko ste izloženi suncu koristite prikladnu odjeću i pokrivala za glavu, zaštitite oči
  • učestali odlasci u solarije štetno djeluju na vašu kožu

Jednostavno, a spašava život!

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice sunčevih zraka na koži, preporuča se redovita primjena kreme za sunčanje, a za to su nam tu kreme tvrtke La Roche Posay. Uz kreme za zaštitu od sunca La Roche Posay su predstavili inovaciju #MYUVPATCH te prenijeli glavnu poruku – pregled madeža, preventiva i visoka zaštita od sunca od životne su važnosti.

Iz La Roche Posay preporučuju nanijeti malo više od pola čajne žličice na svaku ruku, lice i vrat, a na svaku nogu, prsa i leđa nešto više od po jedne čajne žličice. Za učinkovitu zaštitu, kremu za sunčanje je nužno nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu te ponoviti nanošenje na područja koja su više izložena suncu 15 do 30 minuta nakon početka izlaganja kože suncu. Zaštitno sredstvo potrebno je ponovno nanositi nakon kupanja, brisanja ručnikom, znojenja jer se na taj način skine 30 do 40 % zaštitnog sloja. Kremu za sunčanje je nužno nanositi i kada se boravi u hladu te kada je oblačno vrijeme.

Print
4087