Iskustva

nmsdragan
/ Kategorije: Svjedočanstva

Ispovijesti poznatih

Mnoge slavne osobe koje su preživjele rak postale su inspiracija ženama širom svijeta u borbi protiv ove opake bolesti.

I one su preživjele


Mnoge slavne osobe koje su preživjele rak postale su inspiracija ženama širom svijeta u borbi protiv ove opake bolesti. Kylie Minogue, Christina Applegate, Cynthia Nixon, Sheryl Crow, Fran Drescher, Kathy Bates, Anastacia, Sonique i Martina Navratilova uspješno su pobijedile zloćudnu bolest, a imale su dovoljno hrabrosti da svoju borbu podijele s cijelim svijetom

Borba u tajnosti
Da boluje od raka dojke saznala je prije šest godina, tijekom rutinskog pregleda mamografom. Američka glumica Cynthia Nixon, zvijezda serije Seks i grad, nije željela da njena bolest postane javna te se borila u tajnosti, uspješno prošla operaciju i šest sedmica radioterapije. Dvije godine nakon izlječenja, kada je po prvi put javno progovorila o ovoj bolesti, priznala je da je bila prestrašena, ali ne i iznenađena, jer je njena majka također preživjela rak dojke. Glumica je postala glasnogovornica Fondacije Susan G. Komen i inspiracija je ženama širom svijeta.

Bolest nakon teškog životnog perioda
“Ja sam hodajuća reklama za rano otkrivanje raka dojke”, izjavila je američka pjevačica Sheryl Crow , kojoj su tijekom redovne mamografije otkrivene sumnjive promjene na obje dojke u veljači 2006. godine. Desilo se to nakon raskida dugogodišnje veze s biciklističkim asom Lanceom Armstrongom, koji je i sam preživio rak testisa, a čitav period bio je emotivno težak za Sheryl. Kada je saznala lošu vijest, odgodila je turneju, podvrgnula se operaciji i uspješno prošla kroz sedam sedmica radioterapije, uz akupunkturu i biljne čajeve. Zahvaljujući ranom otkrivanju, izbjegla je kemoterapiju i danas ženama savjetuje redovne preglede. Napisala je predgovor za knjigu Kris Carr Crazy Sexy Cancer Tips, a uz pomoć dr. Oza osmislila je i jednostavan i specifičan vodič za prevenciju raka: tri čaše zelenog čaja dnevno, redovan unos bijelog luka, maslinovog ulja, lisnatog povrća, kurkume, morskih algi, vitamina D i aspirina dvaput sedmično.

Može se dogoditi svakome
Zbog pogrešne dijagnoze, pop zvijezda Kylie Minogue zamalo je izgubila šansu da se bori, a time i pobijedi rak dojke. Tek nakon što je tokom turneje Showgirl 2006. godine sama odlučila da drugi put zaredom obavi sve pretrage, doktori su joj pronašli kvržicu na lijevoj dojci. Uslijedio je težak period za seksi pop zvijezdu. U 36. godini prošla je kroz parcijalnu mastektomiju, kemoterapiju i radioterapiju. Nakon jednogodišnjeg oporavka nastavila je turneju, a uspješno izlječenje ohrabrilo je žene širom svijeta. “Bilo mi je teško, ali sam uvjerena da je moja bolest poslala poruku ljudima da vode računa o zdravlju”, rekla je. “Nisam ovdje kako bih prestrašila ljude, već da poslužim kao primjer da se bolest može dogoditi bilo kome. Ona se samo dogodi. Moramo samo biti oprezni.”

Glumica koja je odlučila odstraniti obje dojke
Iako joj je rak dijagnosticiran na jednoj dojci, glumica Christina Applegate odlučila je odstraniti obje. Bila je pozitivna na mutaciju u genima BRCA1 (nasljedna sklonost za rak dojke), a njena majka, američka pjevačica Nancy Lee Priddy, dva put je obolijevala od zlođudne bolesti. Kako bi spriječila mogućnost da se rak proširi ili vrati, Christina se prije četiri godine odlučila za potpunu mastektomiju. Nakon operacije uradila je rekonstrukciju grudi i osnovala fondaciju za žene iz rizičnih skupina koje ne mogu platiti pregled magnetnom rezonancom, zahvaljujući kojem je njoj otkrivena bolest u ranom stadiju. “Nekada plačem, a nekada vrištim i stvarno sam ljuta, ali sve je to dio oporavka”, rekla je glumica, a šalila se i na račun svojih novih grudi: “ Imat ću dobre grudi do 90. godine. Imat ću najbolje grudi u penzionerskom domu.”

Strah od loše vijesti
Dugo godina je oskarovka Kathy Bates  krila od javnosti da je imala rak jajnika, koji joj je dijagnosticiran 2003. “Smatrala sam da se trebam usmjeriti samo na liječenje i ne baviti se ničim drugim. Čak sam i na kemoterapiju išla sama”, pričala je kasnije. Kada je uočila simptome – krvarenje i često mokrenje, Kathy, čije su majka, sestra i nećakinja također bolovale od raka, odlagala je odlazak doktoru bojeći se loših vijesti. Tek nakon što su joj prijatelji rekli da ne izgleda dobro, otišla je ginekologu. Sjeća se da se satima tresla kada je čula dijagnozu, te se potpuno povukla iz javnog života kako bi se oporavila od operacije i kemoterapije. “Odlučila sam podijeliti svoju priču i možda pomoći drugim ženama, jer je rano otkrivanje ključno za ovu vrstu raka”, rekla je. “Imala sam sreće što mi je rak otkriven u ranoj fazi.”

Umjesto manjih grudi – rak!
Da boluje od raka dojke saznala je sasvim slučajno: zbog pritiska u leđima, odlučila je smanjiti grudi, a prije operacije bilo je neophodno uraditi mamografiju. Kada je čula dijagnozu, bila je u nevjerici.  “Osjećala sam se slomljenom i ranjivom”, priznala je Anastacia. Srećom, rak je otkriven u ranom stadiju tako da su operacija i kemoterapija bile uspješne. Američka pjevačica, kojoj je u djetinjstvu, kada je imala 13, dijagnosticirana Crohnova bolest, osnovala je Fondaciju Anastacia za podizanje svijesti o raku među mlađim ženama (imala je 35 kada joj je otkriven rak). Nakon operacije izgubila je snagu glasa i dugo se borila da pronađe zvuk koji joj odgovara.

Ignoriranje kvržice
Mjesecima je britanska pjevačica i DJ Sonique  ignorirala malu kvržicu na lijevoj dojci smatrajući da je samo cista. “Kada je doktor rekao da je potrebno uraditi biopsiju, postala sam svjesna da je gore nego što sam mislila”, rekla je Sonique, kojoj je rak dijagnosticiran u svibnju 2009. Tumor se proširio na limfne čvorove ispod ruku, zbog čega je liječenje bilo teško: tri operacije, intenzivna kemoterapija i preventivna radioterapiju. “Bilo je strašno kada mi je kosa počela opadati. Nisam mogla prestati plakati. A onda sam rekla sebi: Sada ću razmisliti i biti mirna ”, ispričala je. “Postoji trenutak kada shvatiš da ćeš umrijeti i da se u bolnici nalaze ljudi koji iz nje nikad ne izađu.”  Prošle godine doktori su joj saopćili da se potpuno izliječila, a ona danas vodi uredniji život, ne konzumira alkohol kao prije i ne ostaje po cijelu noć u klubovima, ali priznaje da se i dalje dobro provodi. Sa još dvadeset pjevačica snimila je obradu pjesme Girls Just Want to Have Fun, a novac od prodaje singla namijenjen je za istraživanje raka.

Moj 11. septembar
“Vi se šalite”, bila je prva reakcija Martine Navratilove  kada joj je doktor u veljači 2011 godine saopćio da ima rak dojke. Jedna od najboljih tenisačica svijeta nije mogla vjerovati da je dobila rak uprkos zdravom načinu života. “Cijeli život imam kontrolu nad životom i tijelom i onda se ovo dogodi. I potpuno je sve van moje kontrole”, rekla je. Kako četiri godine nije bila na rutinskoj mamografiji, imala je sreću da joj je rak otkriven u ranom stadiju. Nakon uspješne operacije, Martina je prošla kroz šest tjedana radioterapije, a ubrzo nakon toga nastavila se baviti sportom. “To je bio moj 11. rujan. Nisam se mogla pomaknuti, bila sam bespomoćna. Emocije su mi oduzele svu fizičku snagu.”

Morate biti partner svom doktoru
Bila je čak kod osam doktora i pune dvije godine čekala na pravu dijagnozu. Svi simptomi upućivali su da glumica Fran Drescher, najpoznatija po ulozi dadilje u seriji The Nanny, prolazi kroz period perimenopauze, sve dok joj u lipnju 2000. godine nije otkriven rak maternice. “Kada mi je doktorica objasnila šta je rak maternice, počela sam nekontrolirano plakati. Bila sam skrhana i mislila sam da je kraj”, ispričala je Fran. Hitno joj je odstranjena maternica, a pošto je otkrivena u prvom stadiju bolesti, nije bilo potrebe za dodatnim liječenjem. Glumica, koja je osamdesetih bila žrtva silovanja, opisala je svoju borbu u knjizi Cancer Schmancer i osnovala Fondaciju Cancer Schmancer Movement s ciljem da se svim ženama omogući rano otkrivanje raka. “Niko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas samih”, savjetuje Drescher. “I vi morate istraživati i biti partner doktoru.”  

 

Previous Article Ispovijest Marije M.
Next Article Ispovijest anonimke
Print
4279

Iz medija & Novosti